tiffany szitakötő
moonlightbulb Flickr
tiffany üveg
_cck_ Flickr
tiffany
goodrob13 Flickr

Díszüvegek

Otthonunkba meghitt hangulatot varázsolhatunk klasszikus és modern vonalvezetésű díszüvegekkel.

Tiffany technika: a technológiát Louis Confort Tiffany, New York-i ékszerésznek köszönhetjük, aki az iparművészet első egyedi tervezője volt.
Az üveggyártás során különböző színező oxidokat kevernek az adalék anyaghoz (rubin, arany, kobalt, szelén stb.). Amikor az oxidok megolvadnak teljes keresztmetszetében megszínezik az üveget. Az eljárás során merev, nem bontható kötést hoz létre az üveg körül.
A kivágott színes üvegdarabok széleit rézfóliával szegik el. Minden összeillesztést forrasztással rögzítenek.
A rögzítést vegyi anyagokkal antikolhatjuk réz, bronz vagy fekete hatásúvá. A kész felület a forrasztásoknál domború hatást kelt. Az egyik legelterjedtebb lakásdísz a Tiffany lámpa. Meleg fényével meghatározza a szoba hangulatát.
Az egyik legelterjedtebb lakásdísz a Tiffany lámpa, mely meleg fényével meghatározza a szoba hangulatát.

Homokfújt és savmaratott üvegek: az üvegkészítés mesterei olyan technikát dolgoztak ki, amellyel modern vonalvezetésű de mégis egyszerű és harmonikus díszítő szerepet töltenek be lakásunkban.
Több tónusú képek hozhatók létre az üveg savmaratásával és a homokfújással.
A savmarással együtt, a homokfúvás az üveg homályosítását érjük el. A savazott üvegek átláthatósága igencsak érdekes, minél távolabb van valami az üvegajtótól annál kevésbé látszik. Közvetlen közelről teljesen átlátható.
Savazott üvegajtót nyugodtan választhatunk fürdőszobára is, mert pl. a fürdőszoba közepén álló alakból szinte semmit nem látunk. A természetes fény behatol a lakótér legsötétebb zugaiba. Átláthatósága igen csekély de a fénynek szabad utat ad, ezáltal otthonosabbá tehetjük lakásunk belső miliőjét. Az üveg lehet egyedi mintázatú, színes vagy átlátható, világossá teszi lakásunkat anélkül, hogy sértené intim szféránkat. Nem csak tereket választ el egymástól hanem hangulati elemekként is tekinthetünk rá.
Egy tipp a vásárláshoz: ha a savazás minőségét szeretnénk ellenőrizni, érdemes megtapogatni a felületet. Ha az ujjlenyomatunk meglátszik az üvegajtólap felületén akkor nem a legjobb minőséggel állunk szemben. A későbbiek folyamán az üveglap tisztítása problémát okozhat. Bármilyen üvegajtót választunk, természetes fényű, modern, világos belső tereket alakíthatunk ki segítségükkel.

Ólomüveg technika: Otthonunkban lehetőség nyílik arra, hogy a legegyszerűbb üveg felületeket színes fényt árasztó ólombetétes üvegkompozíciókra váltsuk fel. A formára vágott üvegdarabokat ólomszálak tartják össze, így az összeillesztések laposak lesznek.
Még egy technika alkalmazható, amikor az összeillesztésnél ezüst, bronz vagy arany színű sínek tartják össze az üveg darabokat. Ezeknek a felülete mattá tehető.
Bármilyen díszüveg tárgy elkészíthető ezzel a technikával: képkeretek, tükrök, mécses és gyertyatartók, képek, ablakok de a legkedveltebb a fénnyel megvilágított üvegtárgyak készítése. Csak a fantáziánk szabhat határt elképzeléseink megvalósításának, mivel e technika segítségével ajtók, ablakok, tükrök, üvegképek, térelválasztók üvegeit lophatjuk be otthonunkba ezzel az eljárással.