Üvegpohár

Minőségi útmutató

üveg kemence
Brendan Adkins Flickr
Az üveg természeti jellegénél fogva sokrétű; fontos csomagolóanyag, poharak, tálak, dísztárgyak mindennapjaink fontos tartozéka. Már anyagában is jelkép, számos társművészetben jelenik meg: irodalomban, film-, képzőművészetben.
Az üveg mindennapjaink alapvető használati tárgya. A legolcsóbb préselt üvegtől kezdve a csiszolt, kézzel fújt remekművekig, különböző technikákkal készült üveg tárgyak találhatók a kereskedelemben.
A drágább üvegárú valamelyik kézműves technikával készül.
Egy pohár eleganciáját a felhasznált nyersanyagok és az olvasztási eljárás határozza meg.
A préselt üveg pohár felső peremén kidudorodás található, talpukon és szélükön varrat árulkodik a gépi gyártásról.
Kézzel fújt üvegpoharaknál ez nem tapasztalható, mivel peremét lecsiszolják és ha fújási technikát alkalmaznak varrat sincs rajtuk. Felületük teljesen átlátszó és egyenletes. Az utóbbi időben megjelentek a boltokban a géppel fújt üvegek, poharak, melyeket könnyen megkülönböztetünk a kézi eljárással készültektől.

Gazdag kínálat tárul elénk ha üvegárú-boltban vásárolunk pl. üvegpoharakat.
Nem egyszerű feladat kiválasztani a megfelelő stílust mivel több tényező játszik közre mielőtt döntünk: az üveg külleme, eleganciája, minősége és nem utolsó sorban pénztárcánk mélysége. Ismernünk kell néhány hagyományos formát, ez megkönnyíti a tökéletes pohárválasztást.

Útmutató üvegpohár vásárláshoz - Mit miből igyunk

pohártalp
Still Edge Flickr
színes üvegpoharak
jenny downing Flickr
pohár
Still Edge Flickr